Pokaz filmów i debata: „Afganistan: bilans pomocy 2001-2014, i co dalej?”

24 listopada 2014

godz. 18.00-20.30

Aula A w Collegium Civitas, Pałac Kultury i Nauki, 12 piętro

W dniach 24 i 25 listopada, w Londynie odbędzie się kolejna konferencja międzynarodowa na temat Afganistanu. W związku z tym, międzynarodowe organizacje pozarządowe zrzeszone w organizacji ACBAR (Agency Coordinating Body for Afghan Relief & Development), w dniu 24 listopada w wielu miastach organizują wydarzenia pod hasłem „Nie Zapominajmy o Afganistanie”: http://do-not-forget-afghanistan.acbar.org/.

W Polsce tego dnia odbędą się spotkania w Warszawie (Collegium Civitas, g. 18:00) i Krakowie

(Kino Pod Baranami, g. 19:00).

Wsparcie promocyjne i organizacyjne zapewnia Fundacja Collegium Civitas.

Pokazane zostaną następujące dokumenty:

Afgańska Kronika Filmowa z roku 1968 (10 min);
Dokument o pracy organizacji pozarządowych w Afganistanie autorstwa Michała Przedlackiego i Wojciecha Szumowskiego, z października 2014 (30 min).

Debata w Warszawie się skupi na następujących kwestiach i postara się z nich wyciągnąć konstruktywne wnioski na przyszłość:

* koszty i efekty wsparcia finansowego Polskiej Pomocy (MSZ) dla pomocy cywilnej oraz wojskowego PRT (Prowincjonalny Zespół Rekonstrukcji), oraz plany na przyszłość.

* współpraca rozwojowa i pomoc humanitarna w odróżnieniu od wojskowego „pozyskiwania serc i umysłów”.

* tło polityczne i militarne zaangażowania Polski w Afganistanie i jego przebieg.

Udział w panelu wezmą:

prof. Roman Kuźniar, politolog, profesor zwyczajny Uniwersytetu Warszawskiego, dyplomata, doradca Prezydenta RP ds. międzynarodowych, dyrektor Polskiego Instytutu Spraw Międzynarodowych (2005–2007);

prof. Piotr Balcerowicz, filozof, orientalista, profesor Uniwersytetu Warszawskiego, założyciel stowarzyszenia Edukacja dla Pokoju;

Anna Minkiewicz, inżynier rolnictwa tropikalnego, pracowniczka organizacji pozarządowych w Afganistanie.

Debatę poprowadzi:

Przemysław Wielgosz, redaktor naczelny polskiej edycji miesięcznika Le Monde Diplomatique.

Mułła Akbar pierwszy raz w życiu słucha nagrania własnego głosu. W ramach długoletniego projektu organizacji pozarządowej, jako jeden z pierwszych z uprawy opium przeszedł na szafran i od tego czasu przekonał do tego już wielu innych rolników. W tej roli także występuje w TV i na konferencjach międzynarodowych.

Mariam Alimi wyszkoliła się pracując przez kilka lat w organizacji pozarządowej. Teraz współpracuje z międzynarodową prasą (New York Times, Washington Post, National Geographic), ONZ i innymi organizacjami międzynarodowymi.