Otwarte seminarium w języku angielskim „Democracy Disrupted. The Politics of Global Protest“ Ivan Krastev

Fundacja Collegium Civitas zaprasza na otwarte seminarium w języku angielskim organizowane we współpracy z Heinrich Boell Foundation „Democracy Disrupted. The Politics of Global Protest“ Ivana Krastev.

Fundacja zapewnia wsparcie promocyjne i organizacyjne wydarzenia.

Collegium Civitas, sala 1222
19 marca 2015, godz. 10:00 – 12:30

Ivan Krastev omówi relację między protestem i demokracją.
Czy protest jest lepszym instrumentem pociągnięcia elit do odpowiedzialności niż wybory?

W ciągu pięciu krótkich lat między wydarzeniami „Okupuj Wall Street” i okupacją Krymu Vladimira Putina, byliśmy świadkami – Arabskiej Wiosny, Rosyjskiej Zimy, Tureckiego Lata oraz rozbiór Ukrainy – wszystkie były częścią światowej fali protestów. Każdy z nich – jak również wiele mniejszych – były nie tylko lokalnym wyrazem złości, ale również zjawiskiem na skalę międzynarodową.
– Czy są to sygnały ukazujące radykalną zmianę w sposobie uprawiania polityki?
– Czy też są to spektakularne wybuchy publicznego gniewu, które ostatecznie nie mają żadnego znaczenia?
– Czy to technologia, ekonomia, psychologia tłumu, czy ruchy społeczne spowodowały globalny wybuch buntu?
– Czy protesty są dowodem na technologicznie spotęgowaną siłę obywateli?
– Czy, alternatywnie, oznaczają one upadek wpływów politycznych klasy średniej i rosnące niezadowolenie z demokracji?
– Co będzie kształtować przyszłość polityki demokratycznej? Inspirująca energia protestów czy też ostry konserwatywny sprzeciw przeciwko nim?

Ivan Krastev jest prezesem Centrum Strategii Liberalnych w Sofii oraz stałym współpracownikiem w Instytucie Nauk o Człowieku w Wiedniu (IWM). Jest założycielem i członkiem zarządu Europejskiej Rady Stosunków Zagranicznych, asystentem redaktora Europe World i członkiem rady redakcyjnej Journal of Democracy and Transit – Europäische Revue . W latach 2004 do 2006 roku był dyrektorem wykonawczym Międzynarodowej Komisji na Bałkanach pod przewodnictwem byłego premiera Włoch Giuliano Amato. Był redaktorem naczelnym bułgarskiej edycji Foreign Policy oraz członkiem Rady Międzynarodowego Instytutu Studiów Strategicznych w Londynie (2005-2011). Odbył staże naukowe w Kolegium św Antoniego (Oxford); Woodrow Wilson Center for International Scholars (Washington, DC); Collegium Budapest; Wissenschaftskolleg (Berlin); w Instytucie federalizmu na Uniwersytecie we Fryburgu (Szwajcaria); i Instytucie Remarque na New York University.

Jego najnowsze książki w języku angielskim to: “In Mistrust We Trust: Can Democracy Survive When We Don’t Trust Our Leaders?” (TED Books, 2013); “The Anti-American Century” – współredagowane z Alanem McPhersonem, (CEU Press, 2007) oraz “Shifting Obsessions: Three Essays on the Politics of Anticorruption” (CEU Press, 2004).