Konferencja: Szkoła XXI wieku – bezpieczeństwo i aktualne zagrożenia

Fundacja Collegium Civitas we współpracy z Collegium Civitas zaprasza na konferencję Szkoła XXI wieku – bezpieczeństwo i aktualne zagrożenia

Jak w dobie Internetu XXI wieku chronić dane osobowe? Jak powinna funkcjonować placówka oświatowa w czasach zagrożenia atakami terrorystycznymi? Jakie zagrożenia towarzyszą młodzieży podczas korzystania z mediów społecznościowych? W jaki sposób chronić uczniów przed manipulacjami stosowanymi przez sekty destrukcyjne? Na powyższe i wiele innych pytań odpowiedzą eksperci podczas konferencji pt.: SZKOŁA XXI WIEKU – BEZPIECZEŃSTWO I AKTUALNE ZAGROŻENIA, która odbędzie się 28 listopada 2017 r. w siedzibie Collegium Civitas, Pałac Kultury i Nauki, pl. Defilad 1, XII piętro, sala 1222

Konferencja adresowaną jest do szeroko rozumianej społeczności szkolnej, a w szczególności do dyrektorów i nauczycieli szkół ponadgimnazjalnych, pedagogów szkolnych i psychologów pracujących z młodzieżą.

Podczas konferencji odbędzie się 5 sesji tematycznych, prowadzonych przez ekspertów z Collegium Civitas: dr Agnieszkę Bukowską oraz Grzegorza Cieślaka z Centrum Badań nad Ryzykami Społecznymi i Gospodarczymi, dr Marzenę Kordaczuk-Wąs z Europejskiej Sieci Zapobiegania Przestępczości, Annę Miotk, dyrektora ds. komunikacji w firmie Polskie Badania Internetu, oraz Katarzynę Hildebrandt, zastępcę dyrektora Departamentu Inspekcji w Biurze GIODO. W trakcie wykładów rozwiejemy Państwa wątpliwości w zakresie ochrony danych osobowych, podpowiemy jak powinna funkcjonować placówka oświatowa w dobie zagrożenia atakami terrorystycznymi, udzielimy odpowiedzi na pytania, jakie zagrożenia towarzyszą młodzieży podczas korzystania z mediów społecznościowych, a także w jaki sposób chronić uczniów przed manipulacjami stosowanymi przez sekty destrukcyjne.

Dodatkowo, każdy z uczestników konferencji może wziąć udział w warsztatach, podczas których nasi specjaliści przedstawią Państwu szeroki wachlarz możliwych do zastosowania rozwiązań.

• Zapobieganie radykalizowaniu się dzieci i młodzieży. Rola rzetelnego diagnozowania przyczyn zagrożeń społecznych w konstruowaniu profesjonalnego programu profilaktycznego
  • Zagrożenia płynące z mediów społecznościowych
  • Dlaczego dajemy sobą manipulować – destrukcyjne sekty, grupy psycho-manipulacyjne, nowe formy duchowości. Metody werbunku i obrona

Udział w konferencji jest bezpłatny.
Wymagana jest rejestracja.

PLIKI DO POBRANIA