Rozstrzygnięcie konkursu „Kultura w pandemii, pandemia w kulturze”

Pandemia radykalnie zmieniła funkcjonowanie kultury, jej odbiorców i twórców. Pragnęliśmy, by to doświadczenie nie pozostało bez pisemnego śladu. Zwłaszcza w czasach, gdy wolne słowo jest na wagę złota. Stowarzyszenie Autorów ZAiKS, Towarzystwo Dziennikarskie i Fundacja Collegium Civitas rozpisały otwarty konkurs na reportaż i/lub tekst publicystyczny pod hasłem „Kultura w pandemii – Pandemia w kulturze”. Prace można było nadsyłać do 15 maja. W skład jury weszli: Ryszard Bańkowicz (przewodniczący) i Rafał Skąpski z ZAiKS-u, Elżbieta Sawicka i Cezary Łazarewicz z Towarzystwa Dziennikarskiego oraz Jacek Żakowski z Collegium Civitas. Sekretarzem (bez prawa głosu) był Jacek Rakowiecki z Fundacji Collegium Civitas.

15 czerwca jury przyznało następujące nagrody i wyróżnienia:

W kategorii: Publicystyka

I Nagroda – 15 tysięcy zł

Liliana Fabisińska, godło Pigwowiec: Łowcy stypendiów – za świetny pomysł na tekst i pokazanie, że dziennikarz jest od tego, by patrzeć na ręce nawet tej władzy, która rozdaje dziennikarzom stypendia.

II Nagroda – 8 tysięcy zł

Jacek Marczyński, godło Bartoli: Biedniejsi w samotności, bogatsi w sieci – za ukazanie, że ograniczenia stają się inspiracją dla nowych sposobów uprawiania twórczości i alternatywnych, szerszych możliwości odbioru kultury.

II Nagroda – 8 tysięcy zł

Agnieszka Rodowicz, godło Malory 1313: tekst bez tytułu – za udowodnienie, nie tylko dzieciom, że nieznane, jak Covid, może być przygodą.

Wyróżnienia – po 2 tysiące zł

Magdalena Gruszczyńska, godło Sasanka: Biblioteczny kalejdoskop

Jacek Świdziński, godło Półkozic: Optymizm pesymisty

Barbara Bednarz, godło Tęsknota: Z tęsknoty za…

W kategorii: Reportaż

I Nagroda – 15 tysięcy zł

Dorota Sokołowska, godło Pora Deszczowa: Oda do schodów – za piękny literacki język, kolory i obrazy, którymi opowiedziana została osobista historia pandemii. I za to, że nie pozwala ona o sobie zapomnieć długo po lekturze tekstu.

II Nagroda – 8 tysięcy zł

Anna Arno, godło Maria Mancini: W pobliżu źródła – za napisaną pięknym językiem eseistyczną opowieść o spotkaniach w czasie zarazy z dziełami wielkich mistrzów malarstwa i literatury.

II Nagroda ­– 8 tysięcy zł

Ignacy Dudkiewicz, godło Wombat: Kultura w domu zachodzącego słońca – za pandemiczny dowód na to, że nic człowieka nie złamie, jeżeli sam się nie złamie.

Wyróżnienia – po 2 tysiące zł

Natalia Feluś, godło Nasturcja: Matki-artystki w pandemii

Alicja Magdalena Omilianowicz, godło Laera: tekst bez tytułu

Rafał Bryll, godło Rodos: Rok udomowionego reżysera

Wszystkim nagrodzonym i wyróżnionym serdecznie gratulujemy.