Koniec Unii Europejskiej? – seminarium otwarte z profesorem Janem Zielonką (University of Oxford)

Fundacja Collegium Civitas zaprasza na otwarte seminarium „Koniec Unii Europejskiej”.

Fundacja zapewnia wsparcie promocyjne i organizacyjne wydarzenia.

14 maja 2015

Godz. 17.00, sala 1222

Seminarium otwarte z profesorem Janem Zielonką (University of Oxford) – Koniec Unii Europejskiej?

Moderatorami seminarium będą prof. Leszek Jesień i dr Budyta-Budzyńska

Unia Europejska była niegdyś słusznie uznawana za najbardziej udane współczesne przedsięwzięcie integracyjne. Jednak w ostatnich latach okazała się kompromitacją. W większości krajów Europy obywatele stracili do niej zaufanie i proces dezintegracji nabiera tempa. Taki rozwój wydarzeń stanowi poważne wyzwanie dla Polski, dla której integracja europejska była głównym celem politycznym po upadku komunizmu w 1989 roku. Na seminarium profesor Jan Zielonka będzie argumentował, iż UE wyjdzie z obecnego kryzysu poważnie osłabiona. Prawdopodobnie przetrwa – lecz w skromniejszej formie, pozbawiana stopniowo najważniejszych uprawnień i pierwszoplanowej pozycji politycznej. Kryzys walutowy zapewne uda się przezwyciężyć, natomiast kryzys spójności społeczno-gospodarczej i zaufania politycznego będzie się utrzymywać jeszcze przez pewien czas, paraliżując instytucje unijne, powodując kolejne konflikty i uniemożliwiając istotne reformy. Należy więc rozważyć formy integracji nie oparte na skostniałej i niewydolnej UE.

Jan Zielonka jest Profesorem Studiów Europejskich na Uniwersytecie w Oksfordzie, ( St Antony’s College). Wcześniej wykładał na Uniwersytecie Warszawskim, Europejskim Uniwersytecie we Florencji i na holenderskim Uniwersytecie w Leiden. Zielonka jest autorem pięciu książek, z których dwie ukazały się nakładem Polskiego Instytutu Spraw Międzynarodowych w tłumaczeniu polskim: Europa jako Imperium (2007) oraz Koniec Unii Europejskiej? (2015). Pełna list jego publikacji jest dostępna na: http://www.politics.ox.ac.uk/index.php/profile/jan-zielonka.html